makonja BLOG


mac novice, mac nasveti in mac testi programov
"Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works. " Steve Jobs

Apple baza znanja na makonja.info.


Dropbox je orodje za online backup in pošiljanje datotek oz. deljenje datotek z drugimi (sharing). Na voljo imate 2 GB prostora, ki ga lahko uporabite kakorkoli želite. Integracija v Mac OS X in Win XP okolje je odlična, Dropbox vidite kot navadno mapo na disku v katero lahko enostavno (kot v vse druge mape na disku) dodajate, brišete, spreminjate datoteke. Ko naredite spremembo se ta nemudoma uploada in je takoj vidna na web aplikaciji ali pa na drugih računalnikih. Prednost Dropboxa je pameten upload, ki vsakič ko naredite spremembo, na splet naloži samo spremenjeni del datoteke in ne celotne datoteke.



Dropbox dobite s prednastavljenimi mapami. Prva je Public, katera je javna in stvari ki so znotraj so povezane z URL naslovom. To je primerno za nalaganje slik ali pa datotek, ki jih želite deliti z drugimi ali pa jih želite kam prilepiti (forumi,...). Ko datoteko naložite v mapo Public z desnim kliknete in izberete Dropbox > copy link, ta link potem uporabljate v URL vrstici brskalnika.



Druga prednastavljena mapa je Photos. Prednost te mape je, da ko v njo postavimo datoteko s slikami, to nemudoma preozna in na spletni aplikaciji naredi galerijo slik. Prav tako dobite link, da lahko galerijo slik delite z drugimi.





Dropbox ima še nekaj dobrih funkcij, na primer, če kakšen fajl pomotoma izbrišete iz Dropboxa, boste do tega še vedno lahko prišli. Logirate se na web aplikacijo, kliknete Files in potem Show deleted files. Z enim kliknom na undelete file jo vrnete v vaš Dropox. Tudi funkcija sharing ni slaba. Ustvarite lahko mapo z datotekami, ki jo delite s prijatelji. Na web aplikaciji kliknete na files > create folder > potem kliknete na novo ustvarjeno mapo > share this > vpišete emaile prijateljev in pošljete vabilo. Na namizni aplikaciji pa enostavni kilknete z desnim new folder, potem pa še enkrat z desnim na njega in Dropbox > share > in vpišete emaile.



Web aplikacija omogoča dostop in nalaganje datotek s katerega koli računalnika s povezavo na internet. Dropbox pa lahko uporabljate tudi na različnih računalnik na katerih imate naloženo namizno Dropbox aplikacijo. Spremembe se prikazujejo v trenutku in nalaganje je zelo preprosto. Jaz uporabljam to funkcijo za pošiljanje raznih slik in filmov domov na domači računalnik (win xp).

Dropbox uporabljam tudi za backup s pomočjo enega od programov za synhronizacijo datotek. Synk Standart, ta je sicer plačjiv a se ga da uporabljati 30 dni, potem pa poiščem kaj novega.

Dropbox je brezplačen, potrebna je samo registracija.

Zakaj je Dropbox dober?
-ker deluje
-ker je preprost
-ker je brezplačen

Več o Dropboxu in download tukaj. Predlagam vam da si na hitro pogledate predstaviveni filmček.

lp, M I'm reading: Dropbox-online backup in pošiljanje datotekTwitni tole!

1 komentarji

  1. myha  

    zdravo,
    se moj vote za dropbox - super zadeva.
    lpm

Objavite komentar

Naročite se na: Objavi komentarje (Atom)