makonja BLOG


mac novice, mac nasveti in mac testi programov
"Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works. " Steve Jobs

Apple baza znanja na makonja.info.


Pred nekaj časa je podjetje Pristop d.o.o. ponudilo Logitechove izdelke v 14-dnevno uporabo. Ker sem navdušen nad vsakim gadgetom, ki iz sebe da kaj zvoka, sem si izbral Pure-Fi Dream zvočnike, ki služijo kot iPod zvočnik, budilka,… Kako izgleda?

Oblika



Pri Logitechu redko razočarajo z obliko in tako je tudi pri tem izdelku. Izbočeni zvočniki v polkrogu na obeh straneh dajo sistemu “nabitost”, da izgleda kot Schwarzenneger v svojih časih. Prostor med zvočnikoma krasi vaš iPod in majhen oranžni zaslon, na katem se izpisujejo pomembnejše informacije in digitalna ura, ko je sistem ugasnjen.
Zgornja stran sistema je lepo skrita, saj je sistem malce nagnjen nazaj. Na vsaki strani na vrhu najdemo dva lično oblikovana vrtljiva gumba in več manjših. Top stvar sistema je gotovo samodejna oranžna osvetlitev vseh gumbov in pazi, tudi daljinca! No, na slednjem se tipke zasvetijo, ko pritisnemo poljuben gumb. Na konzoli pa se osvetlitev prižge, ko gremo z roko čez zgornjo stran, saj je na njej senzor, ki zazna premike.





Popljuvati gre edino (pre)velik adapter za polnjenje, ki je nujno potreben za predvajanje glasbe.



Funkcionalnost

Glede nabora funkcij model Pure-Fi Dream ne razočara. Poleg najbolj smiselnega iPod priključka nam ponuja še line-in, AM in FM. Vsak od teh lahko predstavlja vir zvoka pri bujenju. Sistem namreč ponuja dve budilki, kar je priročno, če ob vikendih vstajamo ob drugih urah. Lahko pa nas zbudi že vgrajeni nadležni zvok. Zvočnike lahko tudi uspavamo po vnaprej določeni minutaži (15, 20, 30, 45, …, 180 minut) ob pritisku na veliko tipko Snooze. Za zelo priročna se izkažeta tudi gumba za ponavaljanje (beri: repeat) in mešano predvajanje (beri: shuffle), ki se nahajata nad zaslonom ob iPod priključku. Pri Logitechu priložijo toliko nastavkov za različne iPode, da pridejo na račun tudi tisti, ki so ga kupili pred štirimi leti (beri: iPod 4G, Mini).
Sprejemnik za radijo je vgrajen v sistem. Sprejem ni najboljši, saj sem se le stežka znebil šumov, četudi frekvenco spreminjamo po +-0.05MHz. Preko sistema ali daljinca lahko dostopamo do 6 poljubno nastavljenih postaj. Slabost radija je še v RDS podpori, ki je nima.
Sistem lahko poganja priložena baterija, ki pa je primerna le za budilko. Za glasbo moramo sistem vseeno priklopiti na omrežje s predimenzioniranim adapterjem.

Daljinec





Z daljincem lahko upravljamo praktično vse, kar lahko naredimo tudi na sistemu samem. Lahko nastavimo uro, uro za obe budilki in po potrebi tudi vključimo, spremenimo vir glasbe, izpis na zaslonu,… Tudi daljinec krasi malo večji Snooze gumb. Zelo dobro se odreže velik okrogel play/pause gumb, s katerim lahko še uravnavamo glasnost in prestavljamo pesmi oz. frekvence.

Zvok

Glavni razlog za nakup dražjega sistema je poleg nabora funkcij tudi kvaliteta zvoka. Ta sigurno ne zaostaja prav nič za njegovimi tekmeci. Z glasnostjo lahko brez večjih naprezanj zbudite sosede v bloku, pa vam še vedno manjka nekaj črtic do konca. Zvok je še najbolj podoben Sounddock-u proizvajalca Bose. Pri basih se odreže bolje, pri srednjih in visokih tonih pa je zadovoljiv. Kot bi poslušali Whitney Houston pri sosedih. Šumov je zelo malo, glas visok in prodoren, nizki toni pa srednje odzivni. Je sistem primeren za zabave? Seveda je, če bo zabava umirjenega tipa in bo igral le ambientalno glasbo kitov in ptic. Zvok ni tako dober, da bi nadomestil domači stereo sistem.

Kaj pa zvok pri konkurenčnih sistemih?
Zvok je boljši kot pri Sounddocku, ki ima zelo reven nabor funkcij (praktično samo iPod zvočnik) in precej zasoljeno ceno*. Po ceni najbolj konkurenčen je JBL-jev Radial, ki ima precej bolj odzivne nizke tone in čistejši zvok, vendar se ga v Sloveniji ne dobi (kljub podrobni raziskovalni akciji ga nisem še nikjer videl. Cena okoli 250€ velja za Nemčijo.)

Se Logitech Pure-Fi Dream splača kupiti?
Če potrebujete dobre zvočnike, uro z budilko in občasno preverjanje radijskih novic, je sistem primeren za vas. Odlično se bo obnesel v manjših zaprtih prostorih (soba, kuhinja,..), primeren pa je tudi za na vrt, domačo telovadnico, ob bazenu,… Vendar se bo v odprtih prostorih kvaliteta zvoka zelo hitro razblinila. Če želite boljši zvok, je smiselno pogledati za polovico dražji Tivoli Audio iYiYi sistem, ki ima približno enak nabor funkcij, a daje občutek, da Whitney Houston poje pri vas in ne pri sosedih. Še bolj prepričljiv je v tej smeri Bowers&Wilkins - onov Zeppelin, ki predstavlja vrh ponudbe.
Za ceno okoli 250€, za kolikor dobimo Logitech Pure-Fi Dream, dobimo soliden radiourni sistem, ki bo zadovoljil tudi tistega, ki ima malenkost bolj nabrušena ušesa.

Plusi:
- soliden zvok
- možnost dveh budilk
- seksi osvetlitev
- osvetljen daljinec

Minusi:
- PREvelik adapter

* Cena 299€ oz. 270€ za spletni nakup pri Lorex.si.

Pure-fi dream testiral in o njem pisal Jernej Marot. I'm reading: Test: Logitech Pure-fi dreamTwitni tole!

0 komentarji

Objavite komentar

Naročite se na: Objavi komentarje (Atom)