makonja BLOG


mac novice, mac nasveti in mac testi programov
"Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works. " Steve Jobs

Apple baza znanja na makonja.info.


V Žurnalu so nekaj dni nazaj napisali članek v katerem piše, da zaradi nezmožnosti odstranitve baterije pri napravah iPod/iPhone le teh ne bo več v prodaji v Sloveniji (ok iPhona ni blo nikolv prodaji sam vseen). To je sicer nesmisel saj je taksnih naprav malo morje (Garmin, razni mp3 predvajalniki,...) in te se veselo prodajajo, ampak nekatere ljudi je zaskrbelo.

No da vas vse pomirim, kaj takega se ne bo zgodilo, kajti baterije se dajo odstranit, sicer je odstranitev mogoce bolj zapletena kot pri drugih napravah a se da. To je tudi dovolj da se iPodi in morebiti tudi iPhone izmuznejo skozi ta zakon.

Več o tem zakaj se bodo še prodajali preberite v reviji Monitor tukaj.

Originalna novica v Žurnalu pa je tukaj.

edit: V komentarjih si preberite komentar uporabnika D.H.! I'm reading: V Sloveniji ne bo več iPodov,...Twitni tole!

2 komentarji

  1. Anonimni  

    Žal to ni res. V Sloveniji velja naša uredba na katero se določbe evropske direktive - in torej tudi kako se tolmači "readily removed," na kar se nesmiselno sklicujejo pri Applu - ne nanašajo. V Sloveniji torej velja slednje (sedmi člen uredbe):

    (1) Izvorni proizvajalec, ki na ozemlju Republike Slovenije daje prvič v promet baterije ali akumulatorje, vgrajene v opremo pod njegovo blagovno znamko, mora pri načrtovanju in proizvodnji te opreme zagotoviti, da lahko končni uporabnik odpadne baterije in akumulatorje vzame iz opreme in jih nadomesti z drugimi.

    (2) Izvorni proizvajalec, ki na ozemlju Republike Slovenije daje prvič v promet baterije ali akumulatorje, vgrajene v opremo pod njegovo blagovno znamko, mora zagotoviti, da so k tej opremi priložena navodila, ki prikazujejo način varnega jemanja baterij ali akumulatorjev iz opreme, in kjer je to primerno, obvešča končnega uporabnika o vrsti vgrajenih baterij in akumulatorjev.

    (3) Proizvajalec, ki daje prvič v promet na ozemlju Republike Slovenije baterije ali akumulatorje, vgrajene v opremo, mora zagotoviti, da so izpolnjene zahteve iz prvega in drugega odstavka tega člena.

    (4) Določbi drugega in tretjega odstavka tega člena se ne uporabljata, kadar je treba zaradi varnostnih razlogov, zaradi delovanja ali iz razlogov medicinske ali podatkovne celovitosti stalno dovajati energijo, ki zahteva neprekinjeno povezavo med opremo in baterijo ali akumulatorjem.

    V Monitorju so v eni sapi navedli omenjeni člen, v drugi pa povsem zanikali njegovo vsebino. Kot je razvidno iz vsebine navedenega člena mora biti v Sloveniji KONČNI uporabnik sam odstraniti baterijo (kar so mi potrdili tudi na ministrstvu za okolje, kjer so uredbo pripravili).

    Nadaljevanje članka iz Žurnala24:

    http://www.zurnal24.si/cms/novice/slovenija/index.html?id=73300

    P.S. Dejstvo torej je, da pri nas na trg po zakonu ni dovoljeno dajati izdelkov, iz katerih uporabnik sam ne more odstraniti baterije. Ker pa smo pravna država kolikor pač smo, bo člen uredbe (ki je dejansko strožji od direktive) verjetno prej padel kot pa se bo začel izvajatati.

  2. Mak  

    hvala za tole

Objavite komentar

Naročite se na: Objavi komentarje (Atom)