makonja BLOG


mac novice, mac nasveti in mac testi programov
"Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works. " Steve Jobs

Apple baza znanja na makonja.info.


Danes sem prvič priklopil svojega Macbooka na zunanji monitor. Monitor je 22" in ga poganjam na resoluciji 1680x1050. Za priklop uporabljam miniDVI to DVI pretvornik, dalje pa DVI kabel.
Mini-DVI to DVI AdapterImage by twofivethreetwo via Flickr
Prvi problem na katerega sem naletel je bil ta, da nisem znal spremeniti kateri monitor je primarni. Po defaultu, ko priklopimo zunanji monitor, je Macbookov monitor primarni, zunanji pa je extended oz. po slovensko podaljšani. To pomeni da je Macbookovo namizje podaljšano za ta ekan. Do njega dostopamo tako da z miško gremo na čisto desno. Aplikacije in programe lahko prav tako prenašamo na podoben način. Aplikacijo zagrabimo z miško in jo enostavno potegnemo desno dokler ne postane vidna na drugem monitorju. Vse lepo in prav, ampak jaz sem hotel imeti dock in meni vrstico prav tako na zunanjem displayu. To funkcijo Macbook sicer ima, reče se ji mirroring a če to vklopim je resolucija enaka kot na Macbooku in to je 1280x800, kar je za 22" display premalo (funkcija se nahaja v System preferences>Displays>Arrange>Kljukica na Mirroring).
System PreferencesImage via Wikipedia
Rešitev, odprete System preferences, kliknete displays>Arrange in sedaj vidite oba zaslona. Manjši je Macbookov in ima narisano sivo meni vrstico. Z miško primite to vrstico in jo prenestite na zunanji zaslon. Ta bo sedaj postal vaš primarni zaslon in na njemu bo dock in meni vrstica.

Drugi problem, ki sem ga imel je ta, da sedaj ko je bil zunanji zaslon primarni, Macbookovega nisem več potreboval. Kako se torej znebiti Macbookovega zaslona (ga zapreti), brez da bi s tem poslali Macbooka v spanje? Jaz imam bluetooth tipkovnico od Logitecha, ki ima vgrajen trackpad. In kaj sem naredil? Ko sem zaprl Macbooka sam enostavno pomigal z miško in kliknil na katerokoli tipko in pojavilo se mi je okno kjer vpišem geslo (prej sem seveda dodal tipkovnico kot bluetooth tipkovnico). Siple as that. Sedaj imam Macbooka zaprtega in normalno delam na zunanjem ekranu. Če Macbooka odprem se nič ne spremeni, njegov ekran je izklopljen. Normalno lahko uporabljam tudi njegov tipkovnico in miško. Da se vsega skupaj znebim je potrebno samo izvleči kabel. Macbookov ekran postane primarni in se normalno uporablja dalje. Naj vas samo opomnim, da se zaprti Macbook lahko bolj segreva, zato bodite pozorni na toploto. Prav tako ne odgovorjam za vse morebitne napake, ki bi se lahko zgodile z uporabo tega nasveta.

edit: Ko sem priklapljal Macbook na televizijo v dnevni sobi, mi ta način ni deloval, zato sem uporabil program z imenom InsomniaX, ki prepreči Macbooku da preide v spanje, ko ga zapremo. Na televizijo sem ga priklopil z uporabo DVI kable in DVI to HDMI converterja (Comtron 4.9eur).
Front Row
Tretji problem je nastal pri uporabi Front Rowa. Zagnal sem ga, a ta se je vedno zaganjal na Macbookovem zaslonu (preden sem le tega zaprl in se je enkrat ugasnil). Problem je v tem da se Front Row vedno zažene na primarnem zaslonu. Četudi smo sedaj spremenili kateri je primarni se to še vedno dogaja. Front Row je, ko ga enkrat zaženemo in potem ugasnemo še nekaj časa aktiven, tako da če smo ga prižigali pred priklopom zunanjega enkrana, Front Row še vedno misli da je primarni Macbookov ekran. Rešitev je reset računalnika in prižiganje Front Rowa po priklopi zunanjega ekrana in štimanja da je on primarni. To je to.

Macbook lahk poganja zunanji display v največ 1920x1200 pixlov v milijonih barv.

edit: Nekaj slik priklopa Macbooka na LCD TV v dnevni sobi. Najvecja resolucija je lahko 1920x1080 ampak so stvari premajhne in z kavča nič ne vidim, zato uporabljam 1344x756. Za gledanje filmov uporabljam VLC ker Quicktime pri Full screenu uporablja Macbookov ekran, čeprav je TV primarno. VLC nima težav in avtomatsko naredi full screen na TV-ju.

I'm reading: Macbook in zunanji displayTwitni tole!

1 komentarji

  1. Anonimni  

    welche rГјhrend die Phrase:) viagra wirkung dauer levitra online [url=http//t7-isis.org]cialis[/url]

Objavite komentar

Naročite se na: Objavi komentarje (Atom)