makonja BLOG


mac novice, mac nasveti in mac testi programov
"Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works. " Steve Jobs

Apple baza znanja na makonja.info.


Latest PDF File IconImage via WikipediaRad imam Pdf format. Velikokrat pošiljam razne dokumente med Mac in Win računalniki in nemalo krat se stvari na različnih sistemih vidijo drugače (večinoma MS Office Word dokumenti). Če pa uporabim Pdf format so dokumenti enaki na vseh računalnikih ne glede na OS.

1.) Kako narediti pdf?

-Save As način
Pdf se lahko naredi na več načinov. Najlažji je, da svoj dokument shranite kot Pdf. To naredite tako da kliknete File>Save as>Format:Pdf>Save in to je to (postopek v MS Office Word 2008 for Mac). To možnost imajo tudi drugi programi recimo Pages ali pa Illustrator če se ukvarjamo z grafiko.

-Print način
Drugi način v MS Office Word 2008 for Mac je da kliknemo na File>Print>Printer:Adobe Pdf>print, na ta način dobimo Pdf, ki pa je po mojih izkušnjah manjši kot ta, ki ga dobimo pri Save as načinu.

2.) Kako združiti Pdf?

-Combine Pdf's
To je light weight program, ki nam omogoča združevanje več Pdf dokumentov v enega. Pdf-je dodamo z Add files gumbom ali pa z drag and drop načinom, kjer Pdf dokumente enostavno povlečem v okno. Potem samo še dodate podatke in kliknete Merge. Program je brezplačen in dobro deluje.

-Preview
Še boljši način za združevanje je ta z uporabo Preview aplikacije, ki jo najdemo na vsakem računalniku. Združevanje je zelo preprosto. Z Preview odpremo dokument, v katerega želimo dodati nove Pdf dokumente. Na desni strani v polju kjer se vidijo strani Pdf dokumenta, izberemo thumbnails pogled, potem slider premaknemo na levo stran, da vidimo največ. Kar sledi je dobri stari drag and drop s katerim dodajamo poljubno število Pdf dokumentov. Sedaj samo še kliknete Save in Pdf-ji so združeni.


kliknemo na izbiranje pogledov


izberemo thumbnails


tako izgleda pogled na Pdf strani


potem pa samo dodajamo z drag and drop načinom


Reblog this post [with Zemanta]
I'm reading: Združevanje pdf dokumentovTwitni tole!

0 komentarji

Objavite komentar

Naročite se na: Objavi komentarje (Atom)