makonja BLOG


mac novice, mac nasveti in mac testi programov
"Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works. " Steve Jobs

Apple baza znanja na makonja.info.


edit: V angleščini vse o Jailbreaku.

Kaj je Jailbreak?

Jailbreak je postopek s katerim odklenemo iPhone/iPod Touch, da na njega lahko nalagamo programe, ki niso na App Storu (App Store je spletna trgovina z programi za iPhone /iPod touch) in da lahko koristimo funkcije, ki so na NE Jailbreakanem telefonu zaklenjene (teme, slo paket,...).

S postopkom Jailbreaka, se na iPhone/iPod Touch, namesti tudi Cydia in/ali Installer.

Navodila KAKO Jailbreakat napravo najdete tukaj.

Ko imate enkrat Jailbreakano napravo lahko s pomočjo teh dveh aplikacij (Cydia/Installer) nalagate ostale aplikacije na vašo napravo.

Kako nalagati programe z Cydio tukaj. Z installerjem je zelo podobno.

lp, m
Več v nadaljevanju.

Danes sem porabil cel dan, da sem našel aplikacijo, ki bi mi omogočala enostaven zaklep USB ključa z geslom. Zgodba se dogaja v Win okolju (naročnik je bila mama), zato mi je verjetno tudi požrlo toliko časa :)

Pri iskanju programov sem prabil največ časa, obstaja veliko nekih programov, ki so ali dragi ali prekomplicirani in nudijo preveč funkcij. Ko mi je zmanjkovalo idej kje naj še iščem, sem v Google napisal: "password protect usb stick for mac". Tako sem našel odgovor v obliki TrueCrypta. Mac vedno reši zadevo :) Program deluje tako v Mac OSx okolju kot v Win okolju.

Torej, kako narest da je USB ključek zaklenjen z geslom, ne glede na to kam ga odneseš?
(postopek je za win mašine, mislim pa da je za mac osx podobno)

1.) Namestiš program TrueCrypt na računalnik.
2.) Zaženeš program TrueCrypt Format.exe.
3.) Izbereš "Create an encrypted file container", klikneš Next.
4.) Izbereš "Standard" opcijo. Next.
5.) Klikneš Select file, najdeš svoj USB ključek, in v polje ime: napišeš ime, recimo USB in klikneš Shrani/Save, potem Next.
6.) Tukaj pustiš vse kot je in klikneš Next.
7.) Tukaj izbereš takšno količino MB, da ti ostane približno 50 MB prostih. Torej, če imaš 1GB ključek napišeš 950MB, če imaš 2GB potem 1950MB. Poglejte številko o velikosti, ki vam jo napište program in ji odštejte 50 MB. Potem Next.
8.) Izberete si geslo. Next.
9.) Pustite vse tako kot je in pritisnete Format.

Sedaj ste na svojem USB ključku ustvarili mapo USB ki je zakodirana. Na ključek je potrebno še namestiti program TrueCrypt, ki bo omogočal odklep te mape na katerem koli računalniku.

1.) Odprete program TrueCrypt.exe.
2.) V meni vrstici kliknete Tools > Traveler disk setup.
4.) Kliknete Browse in izberete vaš USB ključ.
5.) Odstranite kljukico pri Include TrueCrypt volume creator, izberete Auto-mount TrueCrypt, spet kliknete Browse in izberete USB ključek ni potem še mapo USB, ki ste jo prej ustvarili in kliknete OK.
6.) Pritisnete gumb Create.

Sedaj se vam je na nezaščiten del USB ključka namestila mapa TrueCrypt v kateri je program TrueCrypt.exe. Ključek je sedaj skonfiguriran tako, da vedno ko ga vtaknete pokaže program TrueCrypt, kliknete OK in vpišete geslo. Odpre se vam novo okno v katerem so vaše datoteke. Če se vam to okno po nesreči zapre, najdete svoje datoteke v Moj računalnik / Zunanji disk (TrueCrpyt v bistvu naredi sliko diska).

POMEMBNO:"
Ko boste želeli iztakniti USB ključek, kliknite na modro ikono v orodni vrstici (desno spodaj), kliknite Dismount all in potem še EXIT. Sedaj lahko ključek varno odstranite iz naprave."

Za vsa dodatna vprašanja uporabite komentarje.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Na testiranju ta teden imam Logitech Squeezebox duet, če imate ideje kaj naj preizkusim ali bi radi karkoli vprašali pišite pod komentarje.

Kaj je Squezzebox tukaj.

lp, m

P.S.
Na vsa vprašanja bom odgovoril v samem testu naprave.

edit: Test na voljo tukaj.
Več v nadaljevanju.

S tole Nokio nisem imel nikoli nikakršnih problemov. Pred njo sem imel njeno slabšo sestro (E61) in tudi z njo sem bil zelo, zelo zadovoljen. Ta "nova" Nokia je stara ca. 9 mesecev in zaradi neznanega razloga se je pri pisanju na tipkovnico, začel pojavljati zelo nadležen zvok. Nekako tako, kot če mečkaš PVC vrečko,... Skrata zelo me je motilo in počutil sem se zelo neugledno, ko sem recimo na kakšnem sestanku (kjer je bilo tiho) začel tipkati.

Odločil sem se, da Nokio razstavim in vidim od kod prihaja ta zvok. Na internetu sicer nisem našel navodil a je zadeva dokaj preprosta. Vse kar rabite je Torx izvijač in nožek.

1.) Prvo seveda odstranimo zadnji pokrov in baterijo. Potem se pa z nožkom lotimo zgornjega pokrova (pri fotoapartu).



Pokrova se je iz izkušenj najbolje najprej lotiti na levi strani, potem na sredini in potem še na desni. Na sliki sem označil tri zatiče, ki pokrov držijo na telefonu. Bodite previdni da se ne zlomijo!

2.) Ko odstranimo pokrov je treba odviti 4 vijake, 2 zgoraj in 2 spodaj. Tukaj pride v igro Torx izvijač, ki ga dobite v vsaki malo bolje založeni trgovini z orodjem. Btw - danes sem jih videl celo v Lidlu ;)










3.) Ko odvijemo vijake, sprednji del telefona s tipkovnico kar "pade" stran. Tukaj se v bistvu konča to "domače" servisiranje, kajti za kakšen večji poseg oz. da bi razstavili še kakšen del, bi morali preluknjati garancijsko nalepko.



4.) Iz tipkovnice sem vzel ven še plastični del, ki drži tipke narazen. To mi je uspelo z vztrajnostjo in mirno roko :) Vse skupaj (tipkovnico in plastiko) pa sem opral pod tekočo vodo in tako odstranil vso umazanijo, ki se je nabrala.



5.) Ko se je tipkovnica posušila, sem vse sestavil nazaj in voila, grdega zvoka ni več in moja Nokia je spet čista! :)



lp, M
Več v nadaljevanju.

iPhone je z novim 2.2 softwerom dobil tudi video out opcijo!

Zaenkrat še ni aplikacije, ki bi upravljala s tem, vendar so na dobri poti.



Več tukaj.

lp,m
Več v nadaljevanju.

Jabolčna pita, Apple style.



Več tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.

1. V Safariju odprete Youtube filmček, ki ga želite prenesti.

2. V meni vrstici kliknete na Window > Activity ali pritisnete alt+cmd+A.



3. Odpre se vam okno Activity in v njem poiščete največjo datoteko (filmi so nekje od 0,5MB naprej, odvisno od dolžine).

*klik na sliko jo poveča


*klik na sliko jo poveča


4. Dvoklik na ta link,vam prenese filmček v Downloads in ga poimenje get_video.



5. Film preimenujete in mu dodate končnico .flv (Film lahko gledate z VLC playerjem ali QuickTime (če imate Perian)).



Na ta način lahko dolpotegnete filme tudi iz drugih strani, ne samo iz Youtube.

Na internetu pa obstajajo tudi spletne aplikacije, ki vam omogočajo download filmčkov. Nekatere med njimi Zamzar.com (omogoča tudi konverzijo filma v željen format), TechCrunch, Video downloader,...
Več v nadaljevanju.

Se odvajate od kajenja in imate iPhone? Mogoče vam bo tale aplikacija pomagala! :)


iSmoke v akciji

Kdaj si jo boste lahko naložili na svoj iPhone še ni znano, ker je bila pravkar zavrnjena s strani AppStora :)

lp, M
Več v nadaljevanju.


Na voljo je dobri stari µTorrent, ki ga poznamo na PC-mašinah, sedaj tudi za Mac.

Danes je izšla beta, ki jo dobite tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Najprej naj se zahvalim Hadu, ki nam je "zrihtal" možnost testov Logitech opreme. Sam nisem odlašal niti minutke in sem si takoj izbral prvi gadget za test! :)

diNovo Mac version tipkovnica je bila moja prva izbira. Predstavljena je bila v začetku novembra 08 in pride na trg nekje koncem tega leta. Priporočena maloprodajna cena v Sloveniji je 89.99€ (vir Moj Mikro)

Torej za kaj gre?





diNovo je desktop tipkovnica za iMace (mamljivo iz razloga ker pri nas dobite iMac brez tipkovnice-pri nekaterih prodajalcih), lahko pa jo uporabljate na katerem koli Macu, če le ta ima prost USB vtič.
Deluje namreč preko USB dongla (2.4 Ghz wireless), ki ga je potrebno vtakniti v Mac-a. To pa je razlog za mojo prvo zamero do te tipkovnice, USB dongle?? Vsi Maci imajo bluetooth povezavo, tudi originalne Mac tipkovnice imajo bluetooth, zakaj potem narest Mac tipkovnico z USB donglom? Ne vem, upam da oni vedo :) btw ne vem kako naj prevedem dongle v slovenščino, upam da me razumete :)




Kar se hardwera tiče je to edina zamera. Tipkovnica je narejena iz na otip in na pogled zelo kvalitetnih materijalov. Vidi se da je bila delana za Mac userje, ki poleg svojih Macov želijo imeti res kvalitetno periferijo. Tipkovnica je ergonimično oblikovana, tanka, ima dovolj tudi velik naslon za roko. Poleg kvalitete pa veste da gre za Mac verzijo tudi po tem, da ima vse Mac tipke torej CMD, eject, dashboard, Expose...



Posebnost tipkovnice je tudi, da se vse F tipke dajo programirati, da odpirajo željeno aplikacijo. Po defaultu so tipke F13, F14 in F15 namenjene Exposeju, Cowerflowu in QuickLooku. Zadnje štiri F tipke (F16, F17, F18, F19) pa odpirajo iTunes, Mail, Safari in Calculator. Odlična funkcija, ki je dobro skrita in ne izstopa kot na nekaterih PC tipkovnicah. Tipkovnica ima tudi on/off tipko (na sliki zgoraj).



To me pripelje do druge zamere, ki jo imam do diNovo tipkovnice. Za uporabo le teh (Mac tipk) je potrebno naložiti Logitechov softwer s CD-ja, ki je priložen, v velikosti 22 MB (The Logitech Command Center). Samo tipkanje deluje sicer brez tega.

Tipkovnica ima vgrajen tudi Perfect stroke system za boljše/bolj udobno tipkanje. Kaj pomeni Perfect stroke system? V bistvu so samo povečali razdaljo ki jo je treba pritisniti iz 2,2 mm na 3,2mm, da tipka "dlje potuje". Nisem opazil nič posebnega je pa pisanje z njo prijetno.



Tipkovnico poganjata 2 AAA bateriji, ki naj bi zdržali 3 leta in sta priloženi tipkovnici.

Plusi:
-kvaliteta izdelave in oblika
-dodatno nastavljive tipke
-ergonomija

Minusi:
-USB dongle
-potreba po instalaciji softwera

Dodatne slike testa:


Na kratko, tipkovnico priporočam samo v primeru da bo cena nižja od priporočene (89,99€) in tistim ki nujno potrebujejo numpad. Razlog: Applova original brezžična tipkovnica stane 86€ (vir Apple.si) in ima bluetooth + slovensko razporeditev tipk (diNovo ima angleško).

lp, m

P.S.
Post napisan z diNovo tipkovnico ;)

P.P.S

Šele ko sem pospravljal tipkovnico sem videl kako grdega otroka imajo narisanega na embalaži. Logitech a ne morete najeti enega oblikovalca, ki bo narisal otroka in ne mutanta s škatlo namesto glave? :)
Več v nadaljevanju.

Address BookImage via WikipediaTorej, kako dodati polje rojstni dan ali birthday v vizitiko?

1. Odpremo Address book
2. Izberemo vizitko in kliknemo edit
3. V meni vrstici izberemo Card > Add Field > Birthday

S tem smo dodali rojstni dan samo na izbrano vizitko. Če želimo da se nam polje rojstni dan pojavi pri vsaki vizitki, potem je postopek sledeč:

1. Odpremo Address book
2. V meni vrstici izberemo Card > Add Field > Edit template
3. V tem oknu urejamo kako bo izgledala vsaka vizitka s klikom na dropdown Add field pa dodajamo polja

Za dodajanje rojstnih dnevov v iCal je potrebno le tega odpreti, v meni vrstici klikniti na Preferences in odkljukati Show Birthday Calendar. Rojstni dnevi se bodo pokazali kot poseben koledar, ni jih pa mogoče urejati in jim dodajati opomnike.

Za obveščanje o rojstnih dnevih je zato potrebno imeti dodaten program kot je recimo Birthday Bar, ki je brezplačen.

Če pa želite dodati 2 datuma pri vsakem kontaktu, potem po drugem postopku dodate še polje Anniversary in s programom Dates to iCal tudi te datume prenesete v iCal in jim celo dodate opomnik. Program je demo in je popolnoma aktiven 3 tedne, tako da svetujem da v tem obdobju vnesete vse rojstne dneve ;) Program stane 3 funte, tako da niti ni tak zalogaj.


lp, m

Reblog this post [with Zemanta]

Več v nadaljevanju.

Apple bling iPhone wallpaperImage by The Pug Father via FlickrApple se je odločil da vsem svojim part-time zaposlenim zmanjša število delovnih ur in jih prenese na full-time zaposlene. To je eden od ukrepov, kako zmanjšati stroške brez da bi koga odpustili.

Enako se dogaja pri nas, v bistvu je to začetna faza, potem začnejo odpuščat part-time zaposlene potem full-time,...

Več tukaj.

lp, M

Reblog this post [with Zemanta]

Več v nadaljevanju.

iStyle trgovina nudi brezplačne delavnice za vse Mac userje.

Delavnice so večinoma iz Apple softwerske opreme (iTunes, iPhoto,...)

Če vas zanima, si lahko nabor delavnic pogledate tukaj.

lp, m
Več v nadaljevanju.

Najbolj zeleni Macbooki do sedaj!



Apple: "When we redesigned the new Macbook, our designers and engineers set a goal of making not only the greenest notebook Apple ever produced, but the greenest family of notebooks. So every new Macbook has been built using materials that are highly recyclable and free of many harmful substances present in other computers. Apple engineers also designed the software and hardware to work together, in order to maximize energy efficiency and minimize the carbon footprint of the MacBook. Even the packaging was reconsidered and reduced, so there would be smaller boxes to ship and less material to recycle. The result is exactly what we hoped for: the greenest family of notebooks ever made."

lp, M
Več v nadaljevanju.

Pravkar berem, da ima iPod touch 2G hitrejši procesor od iPhona (523Mhz proti 412Mhz), kar ga naredi boljše za igranje 3D iger, verjetno je tudi pri filmih kakšna razlika... ne vem.

Če mislite s svojo napravo veliko igrati vam potemtakem iPod 2G.

Več tukaj in tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Kako do brezplačnega izvoda Final Cut Studio 2 ?

Napišite email g. Stevu Jobsu in ta vam bo Final Cut brezplačno poslal na dom!

Ne verjamete?

Preberite tole.

lp, M

P.S.
Jaz že pišem Jobsu za iPhone, novi MBP,... :)
Več v nadaljevanju.

Kako polniti iPod s čebulo?

Poglejte tukaj :)



lp, m
Več v nadaljevanju.

Apple je izdal posodobitev za Safari verzija 3.2.1 v velikosti 39.9 MB.

Več tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.



Vem da je že videno sam si zasluži post na blogu.

lp,M
Več v nadaljevanju.

Za backup svojega Maca uporabljam Time Maschine. Aplikacija je preprosta, backupira v ozadju in me ne moti pri delu.

Danes sem malce začel razmišljati, kako bi nastavil da Time Maschine backupira takoj ko vklopim zunanji disk in kako naj nastavim časovni interval za backup.

TimeMaschineEditor počne ravno to. Nastavite lahko časovni interval backupa (2uri, 3, 5...) ali pa dnevni, tedenski, mesečni.

Prav tako se da nastaviti da se backup začne takoj ko se priklopi zunanji disk namenjen backupu.

Program je brezplačen, dobite ga tukaj.

lp, m
Več v nadaljevanju.

Vem da sem že tečen s Twitterjem ampak Spaz (moj najljubši Twitter klient) je dobil posodobitev s katero je popravil nekatere stvari, ki so me motile.

S tem je postal moj all time fauvorite Twiiter klient :)

Resnično priporočam!

Dobite ga tukaj.

lp, m

P.S.
Kolega me je pravkar opomnil na eno "pomankljivost" Spaza. Njegov default skin je namreč grd oz. ni mac looking. Odgovor na to je: skine se da menjati pod tabom nastavitve.
Več v nadaljevanju.



Vir Edibleapple.com.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Fantom iz Dev-Team-a je v zelo kratkem času uspelo narediti Jailbreak Applove nove posodobitve za iPhone, 2.2, kar pomeni da je sedaj varno podobiti vaš iPhone.

Več informacij in navodila tukaj.

Svetujem da si jih dobro preberete!!

lp, M
Več v nadaljevanju.

iPhone your life je nova Applova stran za iPhone uporabnike.

Na njej dobite informacije in nasvete kako iz iPhona potegniti največ. Gor boste našli priporočene aplikacije, aplikacijo tedna, top aplikacijo in trike & nasvete.

Vredno ogleda!

lp, m
Več v nadaljevanju.

Če kdo potrebuje vabilo za Boxee, se lahko obrne na me.

Kaj je Boxee?
Drugačen "boljši" OS za vaš Apple TV!

lp, M
Več v nadaljevanju.

Poglejte si tele reklamice, prav hude so :)

TUKAJ.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Na spletu sem našel zanimivo storitev z imenom Twuffer, ki omogoča da svoje Twitte načrtujete/planirate/časovno razporejate in da jih pošiljate tudi ko niste pri računalniku, mobilcu,...

Uporaba je enostavna in ne zahteva registracijo, samo vpis vašega obstoječega uporabniškega imena in gesla Twitterja.

Pomembno je da namestite pravi časovni pas, če ne vaša sporočila ne bodo Twittnjena ob pravi uri :) to so pa tudi vse potrebne nastavitve.





lp, M
Več v nadaljevanju.

Apple je kot obljubljeno objavil iPhone 2.2 software update!

Še enkrat opozarjam, da vsi tisti ki imate/želite imeti še naprej Jailbrejkan iPhone zaenkrat še ne posodobljajte na 2.2! Zakaj preberite tukaj.

Vsi tiski ki nimate Jailbrejkan iPhone in ga ne želite imeti enostavno priklopite svoj iPhone na računalnik in v iTunes kliknite UPDATE.

Če ne veste kaj je Jailbrejk, preberite tukaj.

Več tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Na voljo je posodobitev za iTunes 8 verzija 8.0.2 v velikosti 60.3 MB.

Več tukaj.

lp, m
Več v nadaljevanju.

UNDATED - This handout image supplied by Veriz...Image by Getty Images via DaylifeBlackBerry Storm je zadnja naprava, ki so jo predstavili pri RIM-u. In je tako kot iPhone popolnoma touch screen telefon. Naj dodam da je Storm pri enkranu naredil korak naprej od iPhona in dodal feedback svojemu ekranu, kar pomeni da se ta dejansko odzove na pristiske s čimer dobite občutek pritiska na pravi gumb.

Ker se mi zdi da je Storm eden redkih pravih tekmecev iPhona vam ponujam izčrpen review Engadgeta tukaj. Na koncu je tudi filmček kjer se Storm in iPhone pomerita pri nalaganju Engadgetove spletne strani. Kdo zmaga? Poglejte v nadaljevanju!

Kar se tiče tega da bi bil Storm killer iPhona, močno dvomim šel bi celo tako daleč in rekel da nikoli ne bo obstajal iPhone killer razen njegov naslednjik od Appla. Zakaj to pravim? Ker iPhone je pač iPhone na trgu obstajo bolj zmogljivi telefoni, z boljšimi specifikacijami, nekateri so tudi dizajnersko oblikovani ampak ni point v tem, iPhone ima neko dodano vrednost, ki mu jo ne morejo vzeti. P.S. Že to da Storm nima Wi-fi je za mene pogubno.



lp, M

P.S.
Malce brskanja po netu in našel sem HTC Touch HD, ki naj bi pa res bil iPhone killer. Spet menim da ni šans. Telefon je res velik in lep, sam Windows Mobile?!?!? Geeez!!




Reblog this post [with Zemanta]

Več v nadaljevanju.

SAN FRANCISCO - JANUARY 10:  A man takes a pho...Image by Getty Images via DaylifeNa voljo posodobitev za Apple TV 2.3. Dobite jo s klikom na Software update v Apple settings.

Kaj bo dobrega?

- prenos glasbe preko AirTunes do Airport Express zvočnikov ali drugih Apple TV-jev v hiši

- Apple TV se lahko nauči delovanja z drugimi IR daljinskimi upravljaljci, poleg seveda Apple Remota

- Playliste v iTunes ki vsebujejo Filme, TV oddaje, Podcaste in Glasbene videe se bodo sedaj videle tudi na Apple TV

- Podpora uravnjavanju glasnosti v "Music"

Več tukaj.

Reblog this post [with Zemanta]

Več v nadaljevanju.

Snow Leopard ali Mac OS 10.6 naj bi zagledal luč dneva malce prej kot smo pričakovali. Na internetu se je pojavila informacija, da bi ga naj Apple predstavil že v prvi četrtini prihodnjega leta.

Snow Leopard je bil napovedan na WWDC 2008 (julij), napoved pa je bila "čez eno leto". Možno je da bo Snow Leopard predstavljen na Macworldu 2009 (januar).

Več tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Uporabnik Brett33 je pred kratkim naročil/kupil Macbook Air na Ebayu za $730.

Ko je nič hudega sluteči Brett33 odprl škatlo s svojim "novim" Macbook Air-om je ugotovil da ni vse tako kot mora biti. Air ni imel napisanega Macbook Air na ekranu, tako kot to imajo vsi Apple prenosniki, drugi šok pa je bil ta, da je Air imel spodnjo stranico iz črnega aluminija, ki bi morala biti srebrna/metalna!!

Brett33 je nato vtipkal serijsko številko modela in ugotovil da je njegov Air bil proizveden 6 mesecev preden se je ta uradno začel prodajati na trgu.

Poznavalci pravijo, da to ni prvi primer ko so Apple prototipi krožili med ljudmi.





lp,M
Več v nadaljevanju.

SGN je prvi uporabil iPhone kot brezžični kontroler za PC/Mac igre. iPhone v bistvu deluje kot kakšen Wii daljinec, igramo pa lahko različne igre kot so iGolf, iBasseball,... Potrebno je naložiti iFun aplikacijo iz AppStora in registirati račun na SGN strani.

Grafika sicer ni ne vem kaj, ampak bodo to verjetno izboljšali. Ko bo iPhone postal kompatibilen s PS3 bo to res "ultimate gaming experience".



Več tukaj.

lp,M

P.S.
iFune je možno naložiti tudi na iPod Touch!
Več v nadaljevanju.

Na voljo je Compatibility Update za QuickTime 7.5.5 v velikosti 3.3 MB. Izboljšal naj bi QuickTime kompatibilnost z iChatom.

Več tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Zmagovalec mojega Twitter challenga Tweetdeck je danes dobil update in tako postal še boljši.

Spisek posodobitev:

Version 0.20 beta - 17/11/2008 (more info)

* - Added patches 0.19.1, 2 & 3 fixes
* - Added API rate limit info added to top right
* - Added no notifications for your own tweets
* - Added pulling maximum number of tweets on each call
* - Added user added to friend list when followed
* - Added user removed from friend list when followed
* - Added user added to friend list when profile viewed and already followed (and not present in DB)
* - Added Persian character fix
* - Added "clear read tweets" button to column function
* - Added deduping methods for each column type
* - Added control logic on adding columns - can't have multiples of same content
* - Added unread tweets counter to each column
* - Added "in reply to" link to appropriate tweets
* - Added mark as read in one column now marks same tweet as read across all columns
* - Added deleting your own tweet & deleting a DM now actually deletes from twitter
* - Added your sent tweet immediately added to All Tweets column - live updating
* - Added column specific filter bar for tweet text, username, source & timeframe, both include & exclude
* - Added http://idek.net/about.html url shortening service
* - Added clicking on notification window will close it immediately
* - Added favorites column
* - Added an "add to group" button implemented in certain tweets & profile panel
* - Updated advanced search.twitter.com support - except "near:", error with API
* - Removed local search
* - Fixed user avatar not showing or updating
* - Fixed display problem with < symbol
* - Fixed bugs with enter key showing new line & sending tweet when tweet panel not in focus

Več tukaj.

Lp, M
Več v nadaljevanju.

Kot zanimivost bom malce predstavil statistiko obiska mojega bloga.

1. Operacijski sistem in brskalnik ki je v uporabi

Prevladuja Mac OS in Safari, vendar celotna statistika kaže da je več uporabnikov Firefoxa. Obisk je kot vidite skoraj neverjeten :)

2. Tudi iPhone in iPod zaideta sem

Številke so sicer majhne, vendar blog niti ni optimiziran za te naprave. Če kdo lahko naredi printscreen z iPhona ali iPoda bi bil hvaležen.

3. Čeprav je stran v Slovenščini so zastopane tudi druge države

To je bolj za hec kot za res, najbolj me je presenetila Ukraina :)

Statisktika je vzeta iz Google Analyticsa, brez katerega sodobna spletna stran več ne more.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Image representing Twitter as depicted in Crun...Image via CrunchBaseIskal sem idealno aplikacijo za Twitter, ki bi delovala na Macu in sem ugotovil da je ni! :)

Probal sem nekaj različnih aplikacij kot so Twitterific, Snitter, Twidget, Tweetr...

Program, ki me je nekako najmanj razočaral je bil Spaz.

Zakaj Spaz? (poglejte edit na koncu posta)
Ima možnost pošiljanja fajlov (drag & drop na text polje, slika se uploada na twitpic in se izpiše URL), je hiter, lepo zgleda, dodatne funkcije.

Zakaj ni najboljši?
Mogoče ima preveč možnosti (iskanje,...), ne omogoča da se minimizira v meni vrstico kot recimo Twitterific. Ne uporablja Growla ampak neko svojo zadevo, ki je podobna Growlu.




Kaj pa ostali?
Snitter je po domače povedano kr neki, ni delal vredu, je počasen in okoren. Twitterific je the next best thing, moti me to da se ne dajo pošiljat slike in da vsakič ko ga zeženem pokaže vse Twitte v Growlu. Drugače je dober. Twidget je pač widget in to mi ni pasalo že od začetka. Tweeter je ok, samo bo potrebno še nekaj dela da ga spedenajo. Scrolanje je čudno in deluje slabo s trackpadom, je pa res da je najhitrejši od vseh.

Tukaj so še linki, Twitterific, Snitter, Twidget, Tweeter 3.4 in Spaz.

Če ima kdo še kakšen Twitter app, ki misli da je vreden testa, prosim pod komentarje.

Še nekaj, moj twitter nick je.... uganili ste makonja in me lahko sledite če vas je volja :)

lp, M

edit: Danes sem našel še aplikacijo z imenom TweetDeck, ki pa mislim da je ultimate aplikacija za Twittanje na Macu. Vsebuje pošiljanje slik, skrajševanje URL-jev, grupiranje twittov, spreminjanje časovnega okvira,... Link tukaj. Manjka ji Growl integracija (uporablja svoje obvešanje) in minimiziranje s klikom na X in ne ugašanje.



Reblog this post [with Zemanta]

Več v nadaljevanju.

Pravkar sem prebral tole opozorilo za uporabnike iPhonov in iPodov.

Namreč iPhone Dev-team opozarja da če namestite 2.2 softwer na svoj iPhone boste s tem onemočili njegov odklep, tudi ko le ti izdajo softwer za odklep!

Torej ne istalirajte 2.2 dokler vam iPhone Dev-team ne pove drugače.

Njihov blog lahko spremljate tukaj.

Novica pa je tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.

V mojem podjetju iščemo ljudi za projekt OglasniProstor.si. Spodaj je predstavitev ideje. Če koga zanima naj me kontaktira preko maila na koncu predstavitve.

Na kratko:
Gre se za iskalnik slovenskih medijev, ki bo omogočal izdelavo medijskega načrta, objave oglasov za delo v marketingu,...



lp, M
Več v nadaljevanju.

Apple je vsepovsod, tudi v vesolju.

Predkratkim je Endeavour spet odletel v višave in prve slike kažejo da je Apple z njimi.



Več tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Shazam ListeningImage by ipresents via FlickrVem da ta teden že malce pretiravam z iPhonom, ampak kaj naj rečem naprava je res dobra.

Kolikokrat ste bili nekje zunaj in ste v ozadju slišali glasbo, ki vam je všeč a ne vesto kdo jo poje oz. kako ji je naslov?

Shazam enostavno približate izvoru zvoka in ta vam v nekaj sekundah pokaže za katero pesem gre. Deluje tudi na hum ali petje, tako da je res vsestranska.

Video vam bo lažje razložil za kaj gre.

Reblog this post [with Zemanta]




Več tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Na internetu se je pojavila novica, da lahko "stari" (prvi macbook air) upravljate s štiriprstnimi gestami, enako kot nove macbooke in macbook pro-je.

Enako velja za eno verzijo starejše Macbook proje, tiste ki že imajo novejši trackpad.

Potreben je samo hack, ki bi ga Apple lahko sam izdal v obliki softwerske posodobitve, ki bi to legalno omogočil.

Več tukaj.

--->Link do navodil je bil napačen, sedaj sem ga popravil<---
Navodila tukaj.

lp,M
Več v nadaljevanju.

Tukaj.



lp, M
Več v nadaljevanju.



lp, M
Več v nadaljevanju.

Top 10 vleče-nitcev Appla :)

lp, M
Več v nadaljevanju.

How to Survive the 17 Worst Mac Disasters.

lp, M
Več v nadaljevanju.



Začenja se proizvodnja multiplayer iger za iPhone. Na veliko! :)

Zadnjič sem nekaj razmišljal, da so lahko multiplayer igre prav tako zelo, zelo zanimive, pa čeprav so svetlobna leta zadaj za GTA in kompanijo. Zgleda da je ta občutek da se igraš z nekom, ki ga poznaš oz. ki je prava oseba, bolj zaželen kot pa ta, ki ga imamo pri igranju hi-tech iger proti računalniku.

Sam recimo velikokrat igram igre preko Skypa (možno samo na win), igre so preproste (potapljanje ladjic,...) ampak če igraš s kolegi in se obenem še pogovarjaš z njimi ti to da neko enkratno izkušnjo.

Več tukaj.
Več v nadaljevanju.



Več tukaj.
Več v nadaljevanju.

Ta članek lepo ponazarja da nekaj tako preprostega kot prah lahko potolče iPhone, ki če bi se dal razstavit in sestavit bi še vedno bil kot nov.

Na forumu Jabuk.si sem zadnjič prebral da so nekateri fantje z bucikami prepiknili zaščitno membrano pri zvočniku, da bi ta bil glasnejši... Samo da vam ne bo prah not uletu :)

lp, M
Več v nadaljevanju.

Tale filmček sem našel na youtube kanalu slomacuserja, hvala!



lp, M
Več v nadaljevanju.

Na voljo je Safari 3.2 v velikosti 39 MB.

Več tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Pojavil se je video & audio chat za Gmail. Potreben je plug-in.

Več tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.

Ker se sam ukvarjam z najboljšo Twitter apliakcijo za macbook, sem našel še tole za iPhone.

Na kratko, gre se ze aplikacijo TwitterFon, ki je brezplačna, zelo intuitivna in hitra. Kaj več od Twitter app-a bi se še lahko želel?

lp, M
Več v nadaljevanju.

Vsi, ki vas zanima zgodba o prehodu IBM čip inženira Papermasterja v Apple in zapletih okrog tega si pogljete članek na AppleInsiderju tukaj.

lp, M
Več v nadaljevanju.



Naughtibod je mali baterijski vibrator, ki vibrira v ritmu glasbe. Priklopi se lahko na katerokoli audio napravo iPod, iPhone, macbook,... in potem vibrira v ritmu za kar se da največji užitek.

Ideja za darilo? :)

Več tukaj.

LP, M
Več v nadaljevanju.



Prehod s PC-ja na Mac je težaven, pravzaprav predhod z vsakega računalnika je težaven, ker je potrebno prenesti vse datoteke, slike,... In tega je ponavadi veliko!

Tukaj nastopi Belkin, ki je začel prodajati novi PC to Mac kabel, ki se poveže na obe napravi preko USB 2.0. Prednost kabla oz. celotnega paketa pa je v tem, da je zraven še softwer, ki omogoča lahkoten in samodejen (ni potrebno drag in drop-at) prenos podatkov iz PC-ja na Mac.

Zaenkrat na voljo samo v USA za $45, v Evropo pride februarja 2009.

Več tukaj.
Več v nadaljevanju.



Najmanjši projektor na svetu Optoma Pico Pocket Projektor PK-101.

-velik kot vaš mobilni telefon
-30g brez baterije
-20.000 ur življenjska doba žarnice
-2 ur delovanja z enim polnjenjem
-velikost projekcije do 60"
-kompatibilen z iPod, Sony PSP, Nokia telefoni,...
-na voljo sredi novembra na amazon.com, bestbuy.com,...

WoW, tole je zaenkrat najboljše na trgu, če le ne bo cena previsoka si ga mogoče omislim. Predstavljajte si iPod Classic 160GB s filmi in to zadevico,....

Več tukaj.

lp, m
Več v nadaljevanju.

Naročite se na: Objave (Atom)